torsdag 23 augusti 2012

Nu blir det paus T_T



Tråkiga nyheter; bloggen kommer att vara på paus preliminärt till och med 1:a januari nästa år, sen får vi se om jag kan ta upp den igen eller får vänta längre.

Eller tja, det är ju inte som att den blir uppdaterad så mycket oftare i alla fall, men att pausa den är helt enkelt en av ett par åtgärder som just nu är nödvändiga för att jag inte ska bränna ut mig. Kan tyckas lite melodramatiskt, men bättre säker en ledsen efteråt.
Men kommer dock att börja blogga igen lagom till att SS3 kommer ut, helt oavsett, och fram tills dess jobba järnet för att den ska bli klar och grym!

Vi ses i januari!

Kram



Ps. Tack till medverkande i workhopen, om någon läser! Vad roligt det var (^_^)/

Read more...

söndag 12 augusti 2012

Kom och teckna manga!




Den 14-19:e augusti är det Stockholms kulturfestival och med på programpunkterna är teckna manga workshop med undertecknad, så kom!

http://kulturfestivalen.stockholm.se/program/details.php?AID=267

OBS!! ÄNDRADE INFORMATION! MAN BEHÖVER INTE FÖRANMÄLA SIG DÄREMOT HÄMTA UT EN BILJETT I INFOTÄLTET 30 MINUTER INNAN WORKSHOP. GÄLLER BÅDA WORKSHOPERNA, MEN DEN SENARE KOMMER ÄVEN HA DROP IN OM DET FINNS PLATSER KVAR. VILL MAN HA SÄKRAD PLATS ÄR DET BÄST ATT HÄMTA BILJETT. Emellan är det däremot fritt att komma förbi och bara sitta och teckna, ingen biljett eller dylikt krävs.

Jag kommer att hålla två workshops onsdagen den 15e:

kl 12.00 - med biljett
kl 15.00 - med biljett men om ej fullsatt även drop in i mån av plats.

Det kommer att vara i Pelikantältet på Brunkebergstorg alldeles bakom kulturhuset.
Vardera workshops blir på en timme, men dessemellan och fram till kl 17.00 kommer jag vara tillgänglig i tältet för fritt tecknande och feedback, så ta gärna med egna bilder för kommentarer!

Hoppas vi ses där <3 p="p">

Read more...

fredag 3 augusti 2012

Varför jag tecknar manga bakochfram/framochbak

Min stackars lilla blogg, den har inte fått mycket näring på sista tiden... Jag har liksom en bok-bebis som kräver all tid så det blir inte mycket över till stackars bloggen.

Men jag fick ett mail nyligen med frågan varför Sayonara September är i svensk läsriktning, alltså från vänster till höger, och kom på att det är en intressant fråga som jag nog inte skrivit mycket om, och som kanske borde avhandlas.

Jag började teckna SS i japansk läsriktning; alltså från höger till vänster. Jag började så för att det var så manga 'skulle tecknas' (enligt mig) och för att jag hade siktet på att få med den i Manga Mania - den tidens mangatidning - som var utgiven i japansk riktning.
Men när den inte hamnade i tidningen och det blev bokutgivning direkt istället ändrade jag mig sisådär en 100 sidor in, och spegelvände det som jag redan tecknat. Alltså är alla karaktärer vänsterhändta i första delen av första boken; fast det är inget jag bryr mig så mycket om. Det är mitt universum, och om jag bestämmer att alla karaktärerna i serien har den kognitiva förmågan att rita med både höger och vänster hand så är det så, klart och avslutat (det är gött att få vara gud i sin egen värld).

Vad som däremot var grymt svårt med att spegelvända seriens teckningsriktning mitt i var att spegelvända allt jag hade i huvudet. Tex skolan och Alex, Jannes och Christoffers lägenhet, ställena där flest scener utspelar sig. När jag skriver manus mm ser jag scener som filmer i huvudet, och plötsligt måste alla de filmerna spegelvändas. DET var det svåra. Ju längre tiden gick desto lättare blev det, och jag lämnnade den 'gamla' bilden av Sayonara Septembers värd bakom mig, men fortfarande kan jag blanda ihop saker och ting; vart ett fönster sitter eller på vilken sida av rummet en soffa står på osv osv.
Allt som allt är detta med att vända riktning mitt i tecknandet av en serie något jag starkt avråder ifrån.

Så varför då utsätta sitt huvudet för detta bry? Anledningen till att jag valde att börja teckna serien i svensk riktning är att för mig är Sayonara September en svensk manga, för svenska läsare, för den svenska marknaden. En dag kanske SS blir utgiven utanför Sverige också, men statistiskt sett är nästan alla potentiella marknader förutom den japanska också med läsriktning vänster till höger. Att japansk manga slutade spegelvändas och ges ut som den 'ska' vara tycker jag är helt rätt, men idén som många har att det är så manga SKA läsas är inte längre min. Kanske för att manga för mig inte längre är lika med japanska serier. Vidare finns det ett annat problem, nämligen att även om vi läser en manga japanskt så läser vi fortfarande våra meningar svenskt, så i varje pratbubbla läser vi ändå från höger till vänster. Det flyter inte riktigt som det ska, med andra ord. Dock hellre det än att förvränga orginalverket med en spegelvändning.
Men jag dristar mig till gissningen att de flesta svenska mangatecknare ändå väljer att teckna i japansk riktning, för att det känns mest naturligt i den stilen (manga). Det är, kort sagt, en smaksak, och enligt mig finns det inga satt regler; får man göra som man vill. Det viktigaste är att det känns rätt för tecknaren.

Här finns dock en motsägelse om man tittar noga på SS. Jag har valt att teckna i svensk riktning, men pratbubblorna är formade efter japansk textning; alltså avlånga. Om jag verkligen hade kört svenskt hela vägen hade jag haft långsträckta pratbubblor som i västerländska serier; eller koreansk Manhwa om man tittar på den (koreanska skrivs som vår text, om jag inte missminner mig).
Men det här med att ha kvar avlånga bubblor är för mig bara rent estetiskt; jag tycker avlånga bubblor passar bättre in på en avlång sida. Sammanfattningsvis; att teckna är lite som ett smörgåsbuffé, man tar vad man gillar bäst och plockar ihop den blandningen man som passar en mest.

Men när man vill bli utgiven då? Vad säger förlagen? Om man har tecknat åt ett håll vill man knappast spegelvända sen, om det kan undvikas. Ärligt talat, jag vet faktiskt inte. Vad förlagen har för preferens. Men jag skulle gissa att ett bra förlag respekterar tecknarens verk, och ger ut serien som den var menad att ges ut, oavsett riktning.

Men vad säger folk? Ska man teckna i svensk riktning, eller japansk?

Read more...

creative advisor: lauren baily Image copyrights: åsa ekström

all text and images: åsa ekström



  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP